Shrnutí měsíce - květen 2017

by - června 08, 2017


Červen už máme pomalu v polovině, a proto je na čase připomenout si, co se událo v minulém měsíci. 


"Knihy jsou pro lidi tím, čím jsou pro ptáky křídla." - John Ruskin

Novinky na pultech (výběr)

Bez srdce (Marissa Meyerová)

Prequel k příběhu o Alence v říši divů. Catharine je nejžádanější dívka v říši divů a zároveň oblíbenkyní stále svobodného Krále.
Její zájmy jsou však úplně jiné. Jako nadaná pekařka touží po tom otevřít si podnikání a živit se výrobou lahodného cukroví. Pro její matku jsou její cíle nesmyslné - zvlášť má Catharina šanci stát se královou. 

zdroj: http://neoluxor.cz/beletrie/bez-srdce--261735/




Věřte císaři (Anton Hykisch)

Historický román o císaři Josefovi II. Císař Josef II. roky čekal na smrt své matky Marie Terezie. Hned po jejím skonu začal netrpělivě uskutečňovat svůj sen o spravedlivé vládě. Horečnou sebezničující prací chtěl zapomenout na své osobní neštěstí a nedostatek lásky. Kniha odkrývá bolestné soukromí mladého panovníka až k jeho předčasnému tragickému konci. V poutavém románu nahlédneme do života Panovníků v Evropě, nejvyšších církevních hodnostářů i chudých vesnických kněží, josefínských osvícenců, reformátorů a spisovatelů, kteří probouzeli národní vědomí.

zdroj: https://www.kosmas.cz/knihy/224357/verte-cisari/


Císařská vyhlídka (Hana Marie Körnerová)

Hermína po tragickém roce 1794 přebývá v ústraní na východočeském panství. Provinční život ji však začíná nudit, zvláště ve chvíli, kdy se její sestra s manželem přesouvají do Toskánska, kde zdědili rodinné sídlo. Evropu mezitím zmítají války a Francie se stává nejmocnějším státem starého kontinentu. Geniální vojevůdce Napoleon Bonaparte si podmaňuje jednu oblast za druhou, země prosperuje a národ ho zbožňuje. Když je roku 1804 korunován na císaře, chce váhu svého dvora zvýšit přizváním staré rodové šlechty. To je pro Hermínu šance, kterou v žádném případě nechce propásnout, třebaže cena může být hodně vysoká...

zdroj: https://www.kosmas.cz/knihy/229015/cisarska-vyhlidka/


Koruna (Kiera Cassová)

Když byla Eadlyn přinucena zúčastnit se Selekce, netušila, že by se mohla zamilovat do jednoho z 35 nápadníků. Ji prostě žádná pohádka nečekala! Jen počítala dny, až bude moct poslat všechny domů. Po událostech, které se odehrály v paláci, si ale uvědomuje, že nemůže být na všechno sama. A že srdce někdy překvapí i nejotrlejšího cynika. Co když ale bude muset učinit volbu, která je důležitější, než si kdy pomyslela?

zdroj: http://neoluxor.cz/detske/koruna--262565/





Fantastická zvířata a kde je najít (J. K. Rowlingová)

Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše.

zdroj: http://neoluxor.cz/detske/fantasticka-zvirata-a-kde-je-najit-mlok-scamander--262594/






Temná Budapešť (Vilmos Kondor)

Snil o fašistickém státě. Než stihl svůj sen zrealizovat, zemřel. Novináře Gordona však více než smrt premiéra zasáhne případ mrtvé ženy, která je nalezena ve vykřičené čtvrti s židovskou modlitební knihou. Vyšetřování její smrti jej zavede hluboko do odvráceného, temného světa Budapešti a do nejvyšších mocenských kruhů, kde plánují provést vraždy v napojení na nacistické Německo. A Gordon ví, že svou židovskou minulost musí udržet v tajnosti.

Zdroj: http://neoluxor.cz/beletrie/temna-budapest--262391/


Žízeň (Jo Nesbo)

V Oslu dojde rychle po sobě k vraždám několika žen, které si domluvily schůzku prostřednictvím seznamky Tinder. Vyšetřovacímu týmu, jemuž nově velí Katrine Brattová, zůstává rozum stát nad způsoben, jímž byly oběti zabity, i faktem, že z míst činů vždy zmizela část jejich krve. Vrchní policejní náčelník Mikael Bellman potřebuje případ co nejrychleji vyřešit, aby mohl na kariérním žebříčku posoupit ještě výš. Proto povolá zpět Harryho Holea, který se mezitím odstěhoval k Ráchel na Holmenkollen a chtěl si užívat spokojeného manželského života a poklidného vyučování na policejní akademii. Vzhledem k brualitě vražd mu však nic z toho dopřáno není. Okolnosti ho donutí založit alternativní vyšetřovací skupinu a pustit se po stopě.

Zdroj: http://neoluxor.cz/beletrie/zizen--262315/


Povídky podnivných (Ransom Riggs)

Ještě dříve, než slečna Peregrinová vytvořila smyčku - domov a útočiště - pro dnes již dobře známe podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíte, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnaly ze svého středu úplně.

Zdroj: http://neoluxor.cz/beletrie/povidky-podivnych--262104/



Nové přírůstky do knihovny



Tato kniha sice nepřibyla do mé knihovny, ale rozhodně bych ji zdě chtěla zmínit.
Mami, jak to bylo? jsem své mamince věnovala ke dni matek. Podobnou knížku jsem darovala své babičce k Vánocům (Babičko, vyprávěj!) a napadlo mě, že by bylo krásné mít takovou knížku i od mamky. 
Jedná se o knihu, ve které jsou položeny otázky typu: Jaké to bylo, když jsi nás čekala? nebo Kdo byl tvoje první láska?
Kniha obsahuje také otázky určené pro mě, nebo pro nás obě dohromady.
Strašně se těším, až se do toho spolu pustíme. =)





Když jsem zabrousila do knihkupectví, abych mamce koupila knihu, padla mi do oka kniha Dvůr trnů a růži.
O téhle knize (a vlastně o celé řadě) jsem se bavila se svojí kamarádkou, která ji vychvalovala do nebes. V knihkupectví jsem ji míjela hrozně dlouho a čekala na okamžik, kdy to nevydržím a vezmu si ji.
Jedná se o příběh na motivy příběhu Kráska a Zvíře. Jelikož je Kráska a Zvíře jedna z mých oblíbených pohádek, nemůžu se dočkat až ji přečtu.



"V knihách je více pokladů než mohou najít piráti na ostrově pokladů" - Walt Disney


Protože jsem velkým fanouškem Harryho Pottera (ságu Harry Potter znám skoro nazpaměť) nemohla jsem si nekoupit tyhle tři krásné knížky. 
Fantastická zvířata a kde je najít (scénář) jsem viděla v kině a zamilovala jsem se do něj. Už při začátečních titulcích, kdy začala hrát známá melodie z Harryho Pottera, jsme s kamarádkou doslova roztávaly v sedadlech. 
Fantastická zvířata a kde je najít (učebnice) byla proto celkem logickou koupí. :) Ruku na srdce, kdo by nechtěl mít doma roztomiloučkého Hrabáka? 💙
O Harry Potterovi a prokletém dítěti  jsme vedly s kamarádkami velmi důležitou debatu. O čem, to Vám raději říkat nebudu, každopádně mě to donutilo si knihu koupit. (koupila bych si ji tak jako tak, ale teď mám alespoň důvod 😹)




Přečetla jsem:

Hrabě Monte Christo (Alexandre Dumas)
Recenze
Román o Sissi (André Besson)

Oscar Wilde a kruh smrti (Gyles Brandreth)
Nemilovaná Villette 1
Shakespearova kletba (Jennifer Lee Carrell)
Tak to by bylo vše za měsíc květen. Kolik jste přečetli knih v tomto měsíci? A jaké jsou Vaše nové přírůstky? Těším se u dalšího shrnutí. =)

Ell



You May Also Like

0 komentářů