Recenze - Gejša (Arthur Golden)

by - května 15, 2017




"Gejša nemá žádná přání, gejša nemí žádné city. Gejša je umělkyní vysněného světa"
Informace o knize

Název knihy: Gejša
Originální název knihy: Memoirs of Geisha
Nakladatelství: Ikar (2006) (nejnovější vydání)
Autor: Arthur Golden
Žánr: Světová literatura, Romány
Typ: kniha - pevná vazba


Stručný děj

Příběh začíná v rybářské osadě Joroido. Zde žije malá Čijo spolu se svou sestrou Sacu, otcem a matkou. Rodina je velmi chudá, živí se pouze rybolovem. Matka Čijo je vážně nemocná a umírá. Otec se snaží získat peníze na její léčbu, seznámí proto sestry s panem Tanakoum, který je jednou pozve k sobě domů. Čijo si myslí, že ji chce pan Tanako spolu se sestrou adoptovat. Ovšem až poté, co je pan Tanako předává do rukou pana Bekku, který je má odvést do nového domova, uvědomuje si Čijo krutou pravdu. Její otec je prodal.

V Kjótu se cesta sester rozděluje. Malá Čijo je poslána do okije paní Nitta, kdežto Sacu končí ve čtvrti prostitutek. 
Šedooké děvčátko se seznamuje s obyvateli jejího nového domova, s povrchní a namyšlenou Hacumomo, uznávanou gejšou, nenávistnou babičkou, vypočítavou matkou, se stejně starou dívkou, které přezdívají Dýně, a tetičkou, která je na ni jako jediná milá. Ta také Čiju zasvěcuje do jejího nového života. Postupem času začíná Čijo chodit do školy pro gejši. 

Čijo je velmi pracovitá a své úkoly plní velmi svědomitě, ovšem stýská se jí po otci, matce a především po starší sestře Sacu. 

Jednoho dne přijde opilá Hacumomo se svou přítelkyní s nevídanou kořistí - kimonem jedné z nejuznávanějších gejš Mamehy. Hocumomo donutí Čijo, aby překrásné kimono zničila tuží a následně ho zanesla zpět do domu Mamehy. Když se o celé věci dozví v okiji, Hacumomo vše svede na ubohou Čijo, která si na svůj účet připíše nemalý dluh. 

Jendnou, když Čijo nese šamisen do čajovny pro Hacumomo, naskytne se jí příležitost, aby našla svou sestru. Najde ji ve čtvrti prostitutek. Čijo se dozvdá, že jo Sacu chtěla navštívit, ale Hacumomo jí v tom zabránila. Sestry jsou šťastné, že se opět shledali a plánují spolu útěk.

Když se Čijo vrátí zpět do okije, Hacumomo jí dá peníze a záhy ji obviní z krádeže. Naděje na útěk je tedy čím dál tím menší a den, kdy se měli sestry setkat se nezadržitelně blíží. A tak se Čijo rozhodne k riskantnímu kroku - uteče po střeše. Když už se zdálo, že je jen krůček od svobody, spadne ze střechy a zraní se. Tím si malá Čijo zavřela dveře ke svobodě i skvělé budoucnosti jako gejša. Také se dozvídá, že setra utekla bez ní. Ovšem čeká ji ještě jiná zpráva, její matka a otec zemřeli.
Ubohá  Čijo  se tak stává služkou v okiji.

Jednou potká na mostě Předsedu. Ten se k ní chová velmi mile a Čijo na něj o té chvíle neustále myslí. Přeje si jen jediné, aby se z ní stala gejša a mohla ho opět spatřit.

Když babička umřela, okiju navštěvuje mnoho lidí, aby uctili její památku. Záhy se však objevuje nečekaný host - Mameha, slvaná gejša, které Hacumomo zničila kimono. Jednou si Čijo pozvala k sobě a sdělila jí, aby se stala její mladší sestřičkou. Domluví se s matkou, že do svých dvaceti let splatí Čijo všechny své dluhy, dostane značný podíl na zisku. 

A tak se z Čijo, která už ani nedoufala v lepší osud, stává Sajuri, gejša učednice, mladší sestra slavné Mamehy. A tím začíná její nesnadná cesta ke svému snu....

"Gejši nejdou kurtizány. Ani manželky. Prodáváme své schopnosti, ne svá těla."

Obálky



Moje recenze
Krásná knih, která jde přečíst takříkajíc jedním dechem. Příběh ukazuje a velmi krásně popisuje kulturu v Japonsku a také život dívek, které zasvětili svůj život tomu, aby se z nich staly slavné gejši.
Na knihu jsem přišla díky filmu, který se velmi uchvátil a příběh malé Čijo, která neměla lehký osud mi vyrazil dech, Když jsem poté našla na polici v knihovně knihu Gejša, hned jsem ji měla doma. :)
A opravdu, kniha je filmu velmi podobná, ovšem jak už to bývá, je přeci jenom lepší :D
Zdá se mi, že to píši u každé knihy, na kterou dělám recenzi, ale tady si to nemohu odpustit. Kniha je jednou (a další) z mých oblíbených knih.
Je to nádherný příběh plný bolesti, utrpení ale zároveň i lásky, štěstí a překvapivých zvratů. Rozhodně stojí za přečtení. ;)



Obrázky pocházejí a více informací se dovíte: https://www.cbdb.cz/kniha-2917-gejsa-memoirs-of-a-geisha?show=zajimavosti

You May Also Like

0 komentářů